Barnsteen is ontstaan uit hars van naaldbomen

Ken jij BarnSteen? Het zijn stenen of eigenlijk fossielen die zijn ontstaan uit de hars van naaldbomen, duizenden jaren geleden. De stenen worden vooral veel in onze eigen Noordzee gevonden. Mensen die bijvoorbeeld aan het waddenlopen zijn, komen de stenen veel tegen. Maar ook is er op sommige gebieden op de strand wel eens een barnsteen aan te treffen. De stenen zijn geld waard. Er worden voornamelijk sieraden van gemaakt, welke in veel landen populair zijn.

Meer vraag = hogere prijs voor barnsteen

naaldboomDe vraag vanuit Aziƫ naar de stenen begint te groeien en zodoende neemt de waarde dus ook toe. Er zijn inkopers actief die zich richten op particulieren die de ruwe stenen willen verkopen. De ruwe stenen zijn overigens het meest in trek. Logisch ook wel, want deze kunnen nog worden bewerkt tot een mooi eind product door de kopers.

Zo worden ze bijvoorbeeld gepolijst en worden er diverse vormen van gemaakt. Ook kan het zijn dat inkopers interesse tonen in de bewerkte stenen. Als iemand dus bijvoorbeeld nog een sieraad heeft liggen met barnstenen erin, dan kan dit soms worden verkocht voor een redelijke prijs. De grootste interesse ligt echter vaak in de ruwe of onbewerkte stenen. Alhoewel de inkopers ook kleine hoeveelheden inkopen, hebben ze natuurlijk liever direct een grote buit. Sommige mensen hebben door de jaren heen de stenen verzameld door veel op het strand of wadden te komen of door bijvoorbeeld in de visserij te werken. Deze mensen kunnen hun gehele voorraad vaak voor een aantrekkelijke prijs verkopen aan deze inkopers. Laat u goed informeren over de waarde van de stenen en probeer de beste prijs te krijgen.